Bandenspanning

We weten allemaal alles over de bandenspanning, nietwaar? Die PSI-waarde die op het etiket van elke band staat, die uw autodealer u heeft genoemd, en zei dat u deze in de gebruikershandleiding zou vinden voor toekomstige referentie?

Welnu, het onderhouden van de juiste bandenspanning is essentieel, om ervoor te zorgen dat uw voertuig op een efficiëntere manier werkt en tegelijkertijd veilig blijft voor zowel u als uw dierbaren. Het is echter een saaie taak waarvoor u wat gereedschappen en meters nodig heeft, en als u niet voorzichtig bent, kunt u de druk ervan verlagen terwijl u deze meet.

Om u te ontlasten van al het gedoe om de druk te meten, hebben wij, BandenProf Huizen nu onze bandenspannings-controle bij u in de buurt gebracht. Kom met uw auto naar onze werkplaats en wij zorgen ervoor dat uw voertuig de juiste druk heeft, gedefinieerd door de fabrikant.

Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom het belangrijk is om de bandenspanning van uw auto af en toe te controleren.

Veiligheid

Bridgestone-onderzoeken hebben aangetoond dat 6% van de dodelijke verkeersongevallen worden veroorzaakt door een breuk of een plotseling bandenspanningsverlies. Volgens de deskundigen van de National Highway Traffic Safety Administration verlengen banden met een te lage bandenspanning de remafstand met maar liefst 22 procent.

Economie

Banden met een te lage spanning leiden tot een hoger brandstofverbruik, ook voor auto’s die rondrijden in het Gooi. Onderzoeken uitgevoerd in Canada hebben aangetoond dat de gemiddelde autobestuurder door de juiste bandenspanning te hanteren elk jaar twee weken brandstof bespaart.

Ook, kan een te lage bandenspanning, volgens een onderzoek van Bridgestone, de levensduur van de banden met 40 procent verkorten. We raden u daarom aan ten minste ieder kwartaal een bandenspanningscontrole uit te voeren bij BandenProf in Huizen.

Milieubescherming

Volgens studies van het Bridgestone Technical Center Europe verliezen de automobilisten in Europa voortijdig ongeveer 29,6 miljoen banden per jaar, plus ongeveer 3,9 miljard Euro voor onnodig verbrande brandstof. Als gevolg hiervan wordt 8,5 miljard Euro verspild en 9,2 megaton CO2 in het milieu vrijgegeven. Deze resultaten zijn afkomstig van de bandentest van 31.178 auto's in de 14 EU-landen.

Nu we weten waarom bandenspanningscontroles nodig zijn, is het van belang om te weten wat leidt tot het bandenspanningsverlies -

Volgens studies van het Amerikaanse ministerie van Transport resulteert lage bandenspanning in 85% van de gevallen door langzaam en een regelmatig luchtverlies. Slechts 15% van de gevallen komt van het luchtverlies veroorzaakt door ernstige schade.

We hebben in de loop van de jaren meerdere klanten gesproken die klaagden over het feit dat de banden van hun auto uit zichzelf leegliepen. Vrijwel allen meldden dat het probleem werd afgezwakt nadat we een periodieke bandenspanning controle in Huizen introduceerden.

Wat zijn de oorzaken van het verlies van natuurlijke bandenspanning? Onjuiste montage, 

  • Invloed van temperatuur,
  • Kleine schade,
  • Lekkende ventielen.

Hoe vaak moet u een bandenspanningscontrole krijgen?

Onze experts bevelen ten minste één keer per drie maanden een controle aan. Ook kunnen we het niet helpen, maar benadrukken het feit dat u het moet laten nakijken voordat u voor een lange rit op reis gaat.

De beste oplossing is om onze werkplaats in Huizen voor een bandenspanning controle te bezoeken.

U kunt op elk moment naar onze werkplaats komen om de bandenspanning van uw voertuig kosteloos te laten controleren. We zullen het snel voor u doen en zo nodig de druk verhogen. We zullen zeker ook de banden bekijken om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn.

De fabrikant van je auto raadt de bandenspanning aan en als je de handleiding vergeet te downloaden, halen we de informatie op de website van het merk op. Bezoek onze werkplaats om de bandenspanning controle van uw auto in Huizen te krijgen. Als u nog meer vragen heeft, belt u ons of bezoekt u onze website; we zijn hier om te helpen. Autobanden zijn gemaakt van rubber, dit is een poreus materiaal.  Uw bandenspanning zal daarom per maand met ongeveer 0,1 bar afnemen. Een te lage bandenspanning heeft tot gevolg dat de band vervormd onder het rijden, hierdoor heeft u een:

  • Langere remweg
  • Instabiele wegligging 
  • Hogere brandstofverbruik
  • Meer uitstoot van Co2 (luchtvervuiling)
  • Meer slijtage van de band
  • Verhoogd risico op aquaplaning 
  • Minder grip op de weg

Is de bandenspanning veel te laag dan kan de band door oververhitting onherstelbaar beschadigd raken. Hierdoor  ontstaat er een grote kans op een klapband. 


Bezoek BandenProf Huizen minimaal ieder kwartaal en wij controleren gratis uw banden op uitwendige beschadigingen (deze beschadigingen ontstaan vaak door stoepranden) ouderdom van de band en de bandenspanning.  Zorg er wel voor dat uw banden “koud” zijn dat wil zeggen minder dan 5 km gereden. Wanneer uw banden warm zijn dan zal u onterecht uw spanning verlagen en zo op een lage spanning rijden. 

 

Laat ook uw bandenspanning controleren als de temperatuur verandert of wanneer u de belading wijzigt, bijvoorbeeld vanwege vakantie. De adviesspanning is terug te vinden in het instructieboekje van de auto en vaak aan binnenkant van de tankdop of het portier van de bestuurder.

 

Hou de bandenspanning per as gelijk en plaats het ventieldopje terug. Meestal is er op het ventiel een zwart ventieldopje geplaats. Wanneer u een groen ventieldopje heeft dan is uw band op spanning gebracht met stikstof. 

 

Controleer ook uw reservewiel of deze op spanning staat. Heeft u geen reservewiel controleer dan of er nog een pomp of spuitbus aanwezig is.

 

DE WERKELIJKHEID

 

60% van de voertuigen rijdt op te zachte banden

 

30% onderspanning leidt tot 50% meer slijtage.       (Bron VACO)


Het makkelijkste voor u en uw banden is om regelmatig even naar uw bandenspanning te laten kijken door onze specialisten in Huizen. Wij staan maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot en met 17.00 uur voor u klaar.