Bandenspanning

Autobanden zijn gemaakt van rubber, dit is een poreus materiaal. Uw bandenspanning zal daarom per maand met ongeveer 0,1 bar afnemen. Een te lage bandenspanning heeft tot gevolg dat de band vervormd onder het rijden, hierdoor heeft u een:

  • Langere remweg
  • Instabiele wegligging
  • Hoger brandstof verbruik
  • Meer uitstoot van Co2 (luchtvervuiling)
  • Meer slijtage van de band
  • Verhoogd risico op aquaplanning
  • Minder grip op de weg

Is de bandenspanning veel te laag dan kan de band door oververhitting onherstelbaar beschadigd raken. Hierdoor ontstaat er een grote kans op een klapband.

Bezoek BandenProf Huizen minimaal ieder kwartaal en wij controleren gratis uw banden op uitwendige beschadigingen (deze beschadigingen ontstaan vaak door stoepranden) ouderdom van de band en de bandenspanning. Zorg er wel voor dat uw banden “koud” zijn dat wil zeggen minder dan 5 km gereden. Wanneer uw banden warm zijn dan zal u onterecht uw spanning verlagen en zo op een lage spanning rijden.

Laat ook uw bandenspanning controleren als de temperatuur verandert of wanneer u de belading wijzigt, bijvoorbeeld vanwege vakantie. De adviesspanning is terug te vinden in het instructieboekje van de auto en vaak aan binnenkant van de tankdop of het portier van de bestuurder.

Hou de bandenspanning per as gelijk en plaats het ventieldopje terug. Meestal is er op het ventiel een zwart ventieldopje geplaats. Wanneer u een groen ventieldopje heeft dan is uw band op spanning gebracht met stikstof.

Controleer ook uw reservewiel of deze op spanning staat. Heeft u geen reservewiel controleer dan of er nog een pomp of spuitbus aanwezig is.

DE WERKELIJKHEID

60% van de voertuigen rijdt op te zachte banden

30% onderspanning leidt tot 50% meer slijtage

(bron VACO)