Bandenprofiel diepte

Weet u dat u ten minste 1,6 mm (experts raden 3 mm aan) profieldiepte nodig heeft om veilig te kunnen rijden? Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat eist dat de banden van ieder voertuig minstens 1,6 mm loopvlak hebben. Als u deze regel overtreedt, moet u mogelijk een boete betalen en kunnen jonge bestuurders drie strafpunten ontvangen indien de banden niet voldoen aan de minimumvereiste.

De huidige wettelijke minimumvereiste is 1,6 mm. Neem de dikte van een ​​Euro-muntstuk en u weet welke diepte van het profiel u minimaal nodig heeft. Als u de zijden van de munten kunt zien, is het zeer waarschijnlijk dat die banden op het punt staan ​​illegaal te worden en zo snel mogelijk moeten worden vervangen.

Gelukkig heeft een groot aantal fabrikanten hun banden tegenwoordig voorzien van een loopvlakslijtage aanduiding (Tread Wear Indicator ) die zich in de groeven van de banden bevinden. Deze worden meer en meer zichtbaar naarmate de band begint te slijten. Controleer altijd op TWI en eventuele tekenen van inrijdingen of uitstulpingen op de band.

Hoe lager uw profieldiepte, hoe beperkter de grip van uw banden op de weg is. Dit verlengt op zijn beurt de remweg van uw auto. Als u zich zorgen maakt, rijd dan onmiddellijk met uw voertuig naar BandenProf. Onze experts zullen uw voertuig inspecteren en adviseren over wat te doen.

Te ondiepe profieldiepte - een ongeluk dat nog moet gebeuren!

Zonder de juiste banden zal uw auto nooit optimaal presteren en creëert u een gevaarlijke situatie voor u zelf en uw medeweggebruikers. Dat is de reden waarom de Europese wetgeving bepaalt dat de juiste, legale banden op uw voertuig moeten zitten, vooral in natte of besneeuwde omstandigheden.

Inadequate profieldiepte kan verschillende problemen veroorzaken, naast een slechte grip op de weg. Laten we eens kijken naar twee veel voorkomende klachten die we bij BandenProf te horen krijgen.

  • Aquaplaning

Aquaplaning treedt op wanneer water onder de banden van uw voertuig vast komt te zitten en niet in staat is te dispergeren, waardoor de banden contact met de weg en tractie verliezen. Een band in redelijk goede staat kan ongeveer 15 liter water per seconde verspreiden; als de band echter versleten raakt, neemt het volume dramatisch af.

  • Warmteopbouw

Rijden creëert wrijving en wrijving veroorzaakt hitte. Wanneer u rijdt, wordt ongewenste warmte via de treden afgevoerd terwijl deze beweegt en laat de lucht tussen de groeven stromen. Als de profieldiepte echter te laag is, kunnen de temperaturen tot onveilige niveaus stijgen. Te veel warmte kan een klapband veroorzaken, waardoor u de controle over uw auto verliest en er ongelukken gebeuren.

  • Slechte handling eigenschappen

Met een gebrek aan profieldiepte om het oppervlak te vergroten en grip op de weg te creëren, zullen de banden van uw auto nauwelijks genoeg handelings- en remeigenschappen bieden om uw auto veilig te maken voor het dagelijkse gebruik. Onthoud, gemiddeld duurt het 29,5 meter om tot stilstand te komen als de het profiel 8 mm diep is. Deze afstand neemt dramatisch toe, tot 31,7 meter, met 3 mm diep profiel en een verbluffende 39,5 meter met een profieldiepte van 1,6 mm.

Dus, wat te doen als de banden versleten zijn?

Maak u geen zorgen; wij zijn hier om u te helpen. BandenProf Huizen biedt betaalbare prijzen voor onze gehele bandenvoorraad. We hebben bijna ieder product van elke grote fabrikant, voor bijna elk type voertuig op de Nederlandse wegen. Dus pak uw telefoon en bel ons om vandaag uw afspraak te boeken.